Pekka Saros Kaurialan koulu ja koripallon menestyksekäs valmennus.jpg

Pekka Saros on Kaurialan koulun rehtori. Samalla hän on menestynyt koripallotuomari: hän on kaikki palloilulajit huomioiden eniten otteluita Suomen aikuisten pääsarjoissa tuominnut henkilö. Pekka on vuonna 2015 tuominnut kaikkiaan 1000 Korisliiga-ottelua kotimaassa! Tämän lisäksi hän on viheltänyt yli 300 kansainvälistä ottelua.

Zapwayn urheilijakummi, NHL;ssä pelaava ja niin Suomessa kuin kansainvälisesti voittoisa ja tunnustettu jääkiekkomaalivahti Juuse Saros on Pekan poika.

Seuraavassa tekemäni Pekka Saroksen haastattelu, 24.11.2016 Kaurialan koulu.

Pekka, minkälaisen merkityksen ja painoarvon annat sille, että lapsi tai nuori tutustutetaan Zapwayn lailla monimuotoisesti useisiin, tutumpien lisäksi myös hänelle aivan uusiin liikunnan lajeihin?

Pekka: ”Katson, että Zapway-ryhmien kaltaisella monimuotoisella liikunnalla on kiistaton lisäarvo. Zapwayssa yläkouluikäiset oppijat voivat hakea myönteisesti tuntumaa lajeihin, joita koulussa ei lajien monimaisuuden vuoksi välttämättä tule kokeiltua. Jokin näistä lajeista voi tulla aivan uutena lajina kouluunkin. Lisäksi on mielestäni hienoa, että nuoret itse ehdottavat Zapwayssa lajeja kokeiltaviksi!”

”Näkisin, että oppilaille Zapway-liikunta ja muu Hämeenlinnan lasten, nuorten ja perheiden liikkuva päivä-ohjelman tuottama toiminta on heille yksi `koululla tapahtuva myönteinen juttu´. Paljon on jo saavutettu, kun oppilaiden kiinnostus syttyy. Lapset ja nuoret saavat tällaisessa ohjatussa kokeiluliikunnassa yhtä aikaa sekä hyviä, uusia kokemuksia, että uusia kavereita. Heidän sosiaalinen piirinsä laajenee. Samalla oppilaiden myönteinen asenne koulua kohtaan vahvistuu.”

Kertoisitko lisää siitä, millaisena pidät kaverien merkitystä kasvuikäiselle?

”Kasvuiässä kavereiden merkitys liikkumisen ilon ja halun syntymiselle on suuri. Vapaamuotoinen ja samalla huolella taustaohjattu liikunta voi tuoda lapselle ja nuorelle tehokkaalla tavalla ja juuri oikeaan aikaan uusia kavereita.”

”Merkittävää Zapway-toiminnassa on se, että siinä lapsi tai nuori pääsee vanhempiensa kannustamana, kaveriensa kanssa tai ihan itse kokeilemaan liikuntalajeja, ilman suorituspaineita. Hän saa samalla uusia kavereita - syntyy positiivinen kierre.”

Entä sen niin kutsutun oman liikunnan harrasteen tai peräti oman kilpaurheilun lajin löytäminen?

”Ensinnäkin pidän hyvänä sitä, että Zapwayn kaltaisessa liikunnan lajeihin tutustuttamisessa annetaan oppilaille tuntumaa sellaisiin lajeihin, jotka ovat vasta `kasvamassa´ seuratoimintana.”

”Varhaisnuorten ja nuorten osalta Zapway-liikunta madaltaa kynnystä ottaa kontaktia ja lähteä mukaan seuratoimintaan. Yli kymmenvuotiaille saattaa olla hyvin haastavaa mennä itse liikuntaseuran tai muun liikuntatoimijan tiloihin ja harjoituspaikoille. Zapway-ringissä voi olla joku, joka ikään kuin avaa portin. Nuoren ensikiinnostus voi kasvaa harrastukseksi, kun hän saa hyväntuntuisen käytännön ensikosketuksen lajista, ja lisäksi mukaansa lajiseuraan Zapway-ryhmästä kaverin.”

”Harraste- tai kilpaliikunnan lajin valinnan osalta katson, että lapsen ja nuoren lajivalintaa hyödyttää ilman muuta se, että hänelle tarjoutuu mahdollisuus kokeilla eri lajeja myös omien ehdotustensa pohjalta. Kuten Zapwayssa. Tärkeää on lisäksi, että lajitutustuminen tehdään tasapuolisesti, turvatusti ja osaavasti.”

* * * * *

Haastateltuna Pekka Saros

Haastattelija  Jari Nurmi